top of page

DOELEN OP KORTE EN LANGE TERMIJN

Met dit project willen wij basisschoolleerlingen en hun ouders bewuster maken van voordelen van een fietsveilige school en van hun mogelijke rol in deze. Hoe gedragen wij ons in het verkeer en wat betekenen bepaalde borden, tekens, kleuren? Wat maken de leerlingen dagelijks mee onderweg naar school? Waarom komen leerlingen niet vaker naar school met de fiets? Is hun schoolomgeving veilig en waarom? Hoe ervaren kinderen hun school omgeving voor en na dit programma?

Hoewel Nederland wereldwijd bekend is als fietsland, wordt fiets nog steeds voornamelijk gebuikt voor het plezier, leuke tochtjes. Als we een beter klimaat voor onze nageslacht willen, moeten we fiets meer als een belangrijk vervoermiddel zien en gebruiken.

Om dat te bereiken moeten we met de educatie en veiligheid van hun leefomgeving aan de gang. In dit geval specifiek hun schoolomgeving en schoolroute.

Visie

VISIE 

Hottentot droomt van een wereld waarin kinderen en jongeren hun eigen omgeving vormen. Dat zij daarin het initiatief nemen, dat ze leidend zijn bij de uitvoering en dat ze vervolgens gezamenlijk zorg dragen voor die omgeving. Volwassenen coachen en sturen bij waar nodig. En natuurlijk geven ze van tijd tot tijd het goede voorbeeld door zelf ook initiatieven op te zetten. Overheden scheppen randvoorwaarden en zorgen voor financiële steun. Hottentot is daarbij de bruggenbouwer, de ‘linking pin’: we brengen de betrokkenen bij elkaar, zorgen dat alle belangen op tafel komen (hoe tegengesteld ze ook zijn), dat er uiteindelijk 1 of 2 gezamenlijke belangen overblijven die vervolgens door partijen samen verder uitgewerkt en tenslotte uitgevoerd worden.

Als er woorden als ‘participatie project’, ‘burgerinitiatief’, ‘inspraak’, ‘wijkaanpak’ of ‘gebiedsontwikkeling’ vallen, dan moet het vanzelfsprekend zijn dat iemand zegt: ‘nu moeten we Hottentot bellen!’

bottom of page